Wybierasz się do centrum handlowego, na lokalne targowisko lub do zaprzyjaźnionego rolnika? Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć na Twojej liście zakupów, jeśli chcesz wzmocnić odporność swojego dziecka.
Jako rodzic doskonale wiesz, że każdy kilkulatek jest ciekawy świata – czy to w przedszkolu czy na placu zabaw poznaje swoje otoczenie, dotykając i próbując wszystkiego. Dzięki wrodzonej ciekawości szybko się uczy, ale przy okazji wystawia swój organizm na ciężką próbę.
Układ odpornościowy Twojego małego „detektywa” nie jest jeszcze w pełni ukształtowany
i zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym wymaga wzmocnienia. Dziecku przyda się nie tylko odpowiednia ilość snu i świeżego powietrza – ważne jest także zdrowe odżywianie. Wyspany
i dotleniony maluch musi dobrze jeść, by mieć siłę i energię do dalszej zabawy.
Co zatem warto umieścić na swojej liście zakupowej, by wzmocnić odporność dziecka? Oto kilka podpowiedzi.
Ryby
Myśląc o odporności, zwróć uwagę przede wszystkim na łososia, makrelę, sardynkę i halibuta. Te tłuste ryby morskie zapewnią Twojemu dziecku solidną dawkę witaminy D. Są one jednak szczególnie cenne z uwagi na dużą zawartość nienasyconych kwasów omega-3, w tym kwasów EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Ponadto stanowią bardzo ważne wsparcie układu immunologicznego. Jeśli nie znasz się na rybach, zapytaj znajomych, gdzie w Twojej okolicy znajdziesz zaufanego sprzedawcę.
Kasze
Zdrowe odżywianie nie może się obyć bez kaszy: jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej. Produkty te zawierają minerały wzmacniające odporność oraz witaminy. Szczególnie kasza jaglana znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Przed gotowaniem kasz możesz je uprażyć, dzięki czemu dostarczą dziecku jeszcze więcej ciepła.
Marchew i inne warzywa korzeniowe
Chcąc wzmocnić odporność dziecka, warto zaopatrzyć się m.in. w marchew, buraki, seler
i pietruszkę. Zawierają one m.in. żelazo i cynk oraz witaminy. Marchew słynie z dużej zawartości prowitaminy A (znanej również jako beta karoten), w pozostałych warzywach znajdziemy m.in. witaminę C (buraki, seler, pietruszka) oraz witaminy B6, B9, B12 (buraki, seler). Warzywa korzeniowe możesz zamrozić i sięgnąć po nie zimą. Gotowane lub duszone – zapewnią dziecku wiele potrzebnej energii.
Marchew i inne warzywa korzeniowe
Chcąc wzmocnić odporność dziecka, warto zaopatrzyć się m.in. w marchew, buraki, seler
i pietruszkę. Zawierają one m.in. żelazo i cynk oraz witaminy. Marchew słynie z dużej zawartości prowitaminy A (znanej również jako beta karoten), w pozostałych warzywach znajdziemy m.in. witaminę C (buraki, seler, pietruszka) oraz witaminy B6, B9, B12 (buraki, seler). Warzywa korzeniowe możesz zamrozić i sięgnąć po nie zimą. Gotowane lub duszone – zapewnią dziecku wiele potrzebnej energii.
Rośliny strączkowe
Fasola, soczewica czy cieciorka są bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B. W jesienne
lub zimowe dni pomogą ogrzać wychłodzony organizm. W nasionach roślin strączkowych znajdziesz dodatkowo cynk, który odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności. Rośliny strączkowe mogą być ciężkostrawne, dlatego warto je połączyć z zielonymi warzywami
lub warzywami o niskiej zawartości skrobi.
Kiszonki
Z ogórków i kapusty możesz przygotować kiszonki. Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, której efekty wpływają zbawiennie na układ odpornościowy.
W kiszonkach znajdziemy dużo witaminy C, a w przypadku kapusty – także witaminy z grupy B, cynk i żelazo. Kiszonki to naturalne probiotyki. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać
je samodzielnie, bo właśnie w takiej, domowej postaci, są najbardziej wartościowe.
Na wzmocnienie
Dietę warto uzupełnić o preparaty wspomagające odporność, zwłaszcza naturalne, opracowane na bazie składników roślinnych – takich jak pelargonia afrykańska. Ekstrakt
z korzenia pelargonii afrykańskiej znajdziesz w suplementach diety Pelavo. Wspiera on komfort oddychania i zdrowie układu oddechowego. Pelavo w postaci płynu zawiera też witaminę C, która pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego Twojego dziecka.